Anton Chili
  • בית
  • אודות
  • דעה
  • מסעדות
    • שכונתיות
    • גורמה
    • ברחבי הארץ
    • בתי קפה וברים
  • חו”ל
  • מתכונים
    • אפייה
    • מושקע
    • מהיר
    • משקה
    • מתוק
    • רעיונות
  • קניות
    • מוצרים
    • ציוד
    • חנויות
    • ארועים
  • טיפים
  • יצרנים
  • מדיה
    • ספרים
    • אפליקציות
    • בלוגים ואתרים
    • YouTube
    • טלוויזיה
  • צור קשר
  • בית
  • אודות
  • דעה
  • מסעדות
    • שכונתיות
    • גורמה
    • ברחבי הארץ
    • בתי קפה וברים
  • חו”ל
  • מתכונים
    • אפייה
    • מושקע
    • מהיר
    • משקה
    • מתוק
    • רעיונות
  • קניות
    • מוצרים
    • ציוד
    • חנויות
    • ארועים
  • טיפים
  • יצרנים
  • מדיה
    • ספרים
    • אפליקציות
    • בלוגים ואתרים
    • YouTube
    • טלוויזיה
  • צור קשר
Anton Chili
  • בית
  • אודות
  • דעה
  • מסעדות
    • שכונתיות
    • גורמה
    • ברחבי הארץ
    • בתי קפה וברים
  • חו”ל
  • מתכונים
    • אפייה
    • מושקע
    • מהיר
    • משקה
    • מתוק
    • רעיונות
  • קניות
    • מוצרים
    • ציוד
    • חנויות
    • ארועים
  • טיפים
  • יצרנים
  • מדיה
    • ספרים
    • אפליקציות
    • בלוגים ואתרים
    • YouTube
    • טלוויזיה
  • צור קשר
  • בית
  • אודות
  • דעה
  • מסעדות
    • שכונתיות
    • גורמה
    • ברחבי הארץ
    • בתי קפה וברים
  • חו”ל
  • מתכונים
    • אפייה
    • מושקע
    • מהיר
    • משקה
    • מתוק
    • רעיונות
  • קניות
    • מוצרים
    • ציוד
    • חנויות
    • ארועים
  • טיפים
  • יצרנים
  • מדיה
    • ספרים
    • אפליקציות
    • בלוגים ואתרים
    • YouTube
    • טלוויזיה
  • צור קשר
ברחבי הארץ

ריחניה | נלצ’יק, מטבח צ’רקסי

18/02/2018

רובנו לא ממש יודעים משהו על העדה הצ’רקסית, על מנהגיה, ועל המטבח שלה פחות מהכל.
נלצ’יק היא מהמסעדות הצ’רקסית הבודדות בארץ, הצפנו לחוויה מתקנת.

שיתוף:
נלצ'יק מסעדה צ'רקסית

נודה על האמת, רובנו לא ממש יודעים הרבה על העדה הצ’רקסית, שתופסת מעת לעת באופן נדיר למדי כותרת צנועה בעיקר בהקשרים של תרומה לבטחון המדינה, לא מעבר. שכשתיכננתי סיור ביקב לוריא שבצפון הארץ, תרתי אחר מסעדה מעניינת באזור ובמקרה נתקלתי במסעדה שהזכירה לי כמה מעט אני יודע אודות העדה הזו, ואודות האוכל שלה עוד פחות. קומץ בן 5000 איש בלבד אשר גורשו לפני מאה וחמישים שנה מאזור מוצאם בהרי הקווקז, חיים בשני כפרים בישראל, רחניה וכפר כמא, נרתמו במסירות לציונות ולמדינה מתקופת ההעפלה ועד ימינו. המטבח העדתי הוא מטבח שמוצאו הקווקזי ניכר, ובניגוד למה שנדמה אין שום קשר למטבח ערבי.

נלצ'יק מסעדה צ'רקסית

שמתי פעמי לכפר ריחניה שבצפון הארץ, שעת צהריים מוקדמת והכפר הקטן מנומנם, חניה רחבה מול מבנה המסעדה, ואני הסועד הראשון בצהרי יום. מסעדת פועלים מצוחצחת ונקייה המגישה מבחר אותנטי של מאכלי העדה הצ’רקסית לסוגיהם, התפריט מציע ארוחת טעימות לארבעה סועדים שמקלה על ההתלבטות מה להזמין ומאפשרת טעימות התרשמות שנראות לי נכונות למי שמגיע לכאן לראשונה (“אדיגה אנה” בתפריט), בהיותי בגפי בחרתי מספר חצאי מנות בודדות להתרשמות, ובעלת המקום זרמה איתי ועם רצונותי למרות שחרגו ממסגרת המנות המלאות בתפריט.

חמוצים וירקות סופר טריים ופריכים הוגשו עם פיתות חמות בשרניות וזיתים ביתיים, וחיש קל מצאתי על שולחני את מנת השוס של הארוחה הזו, מנה פשוטה שקשה לדמיין עד כמה טעימה מהמראה או התיאור הפשטני שלה, “מג’מק”, תבשיל עדשים לניגוב, עם תערובת תבלינים מיוחדת, פטרוזיליה טרייה, שמן זית טרי ולימון. מדובר בתבשיל רך ונימוח, מדהים בטעמו, טעם רקע קל של כמון, לימון ושמן זית. גרגרי העדשים נשמרו בשלמותם בהגשה אולם רכותם כמשחה היא, קטיפתי מלטף וענוג למות. טעם מופלא לא פחות, עונג שמימי המוגש חם, מנגבים אותו עם פיתה בשרנית ולא צריך עוד מאומה בחיים מעבר לכך. רציתי לצלול לתוך המנה הזו. מעדן חובה ששווה להצפין לכאן רק בעבורו. נקודה.

בזה אחר זה הגיח מצעד המנות שהונח אחר כבוד על שולחני הרחב, “קולאק” היתה הראשונה לשבור את הלם העינוג שלי ממנת העדשים לניגוב שהלמה בי בכל ביס. קולאק היא מנת כיסוני בצק מבושלים הממולאים בתבשיל חומוס המוגשת ברוטב יוגורט צאן חמצמץ ופלפל מתקתק. מנה טובה מאד שלקחה את המקום השני בסדר העדפות החיך האישי שלי בארוחה המעניינת הזו. לצידה הוגשה מנת “מתאזה“, כיסונים במילוי גבינה צ’רקסית מפוררת עדינה וטעימה מעורבת עם בצל ירוק מבושל, מוגש ברוטב יוגורט חם ופלפל אדום. המילוי הוכן במליחות מדויקת וביד עדינה מאד. מנה טעימה מאד שלא היתה מביישת אף מסעדה טוסקנית ביתית שמגישה רביולי ריקוטה כהלכתו. לצד המנה הזו הוגשה גם אחותה, “לאפס מתאזה“, אותם כיסונים בדיוק המוגשים הפעם ברוטב עגבניות עדין מאד עם שבבי גבינה צ’רקסית מעושנת בואכה פרובולונה, אישית הגבינה המעושנת היתה חזקה מדי בטעמיה עבורי וההעדפה האישית שלי היא למתאזה הנקי.

נלצ'יק מסעדה צ'רקסית

אתנחתא קלה ושלושה מאפים מטוגנים עושים דרכם לשולחני העמוס, האמת שכבר התמלאתי אבל תחושת השליחות פילסה את דרכה בכבוד במבואות הקיבולת הקולינרית שלי ופינתה מרווח צר לדגום את המאפה המטוגן המרהיב הזה שמזכיר מאד בצורתו גרסה מהודרת ומסוגננת לסמבוסק העירקי. ה”ציבורקי” ממולא בתערובת בשר עגל טחון מתובל עדין, ה”חלוז’” ממולא בגבינה צ’רקסית, וה”צ’רוק” ממולא בתפוח אדמה. המאפים הללו גדולים מאד וכל אחד מהם כארוחה, פריכים ועדינים מאד, בצק המעטפת דק כדי שלמות, המלית נדיבה ומדויקת במידה, טוגן בשמן עמוק ומפתיע אבל המאפים ספגו מעט מאד שמן למגע ולתחושה בפה. וכמי שממש לא אוהב בורקס תפוחי אדמה הופתעתי לגלות שהמאפה המנצח לטעמי היה ה”צ’רוק” הממולא בתפוח אדמה, פשוט לא יכולתי להפסיק לאכול אותו עד תומו. הצ’רוק ממולא בתפוחי אדמה מעוכים בתערובת עדינה ומלטפת, משהו בה מושך אותך לעוד ועוד. שלושת המאפים טובים, הגבינה מאאאד עדינה והייתי מוסיף במקרה הזה מעט יותר מלית, מילוי הבשר טוב ועסיסי אבל לא מחדש מאומה בחווית המשתמש, אולי עדין מדי למצופה מתערובת בשר, שניים רבים והשלישי לוקח.

סיכום | חוויה אחרת, מיוחדת ושונה. לגמרי מצדיקה ביקור לכל מי שנמצא באזור ורוצה לחוות מטבח אחר. מסעדה משפחתית ביתית אותנטית שמנגישה את התפריט הצ’רקסי, לא מטבח עילי אולם יד עדינה ומדויקת מאד בתיבול ובבישול. הארוחה מעניינת ושונה ממה שאנו מורגלים, מטבח המבוסס על בצקים מבושלים ומטוגנים, זה גם המינוס במקום כי ארוחה עתירת פחממות שכזו כבדה ואנו לא מורגלים בה, חסרו לי מנות בשר דגים וירקות בתפריט, קשה לי להאמין שבקווקז אוכלים רק בצקים.

מומלץ לקחת את ארוחת הטעימות (אדיגה אנה) שבתפריט לחוויה מלאה. בסופי שבוע בעלת הבית מכינה ומגישה כנאפה מגבינה צ’רקסית מקומית. כל מרכיבי היוגורט והגבינה במטבח הזה מקורם במחלבה המקומית בכפר המגבנת חלב בקר.

המנות המומלצות במיוחד בתפריט הם ה”מג’מק” פריט חובה מרגש חיך, וה”קולאק” הדוהר בעקבותיו. למשפחות כדאי לדעת שלצד התפריט הצ’רקסי האותנטי הזה מוגשים כאן גם שלל פריטי ילדים כגון חומוס (מוכן כאן טרי כל בוקר), המבורגר, נקניקיות, שיפודים, צ’יפס, סלט, שניצים וכו. פתרון מושלם למשפחה המטיילת כשההורים פודיז הרוצים לחוות חוויה קולינרית מעניינת כשהילדים דורשים את הפתרון שלהם. 

אשוב לכאן לטעום כמה מאכלים שלא טעמתי שחלקם דורש הזמנה מיוחדת בראש.

נלצ’יק, רחניה (צפונית לצפת).

Comments

comments

צפון
« פוסט קודם
פוסט הבא »

9 תגובות

  1. פרדי הגב 19/12/2018 בשעה 17:25

    איזו עדה נהדרת ומקסימה !!

  2. גבי הלפרן ואריאלה להב הגב 28/07/2018 בשעה 13:12

    עכשיו סיימנו ארוחה בנלצק בריחניה. איזו חוויה מדהימה. לא מוכנים לתת את המתכון לעדשים המדהימות שלהם.

    • Anton Chili הגב 06/08/2018 בשעה 07:05

      לגיטימי שישמרו מתכון לייחודיות שלהם

  3. ליאור הגב 22/04/2018 בשעה 10:47

    פעמיים הייתי שם ונהניתי לחלוטין. מיותר לציין שהפעם השנייה להגיע לצפון הרחוק הייתה רק סיבה לבקר שם שוב. אוכל מדהים בפשטותו. מסכים עם כל מילה המג’מק!

    • Anton Chili הגב 23/04/2018 בשעה 10:28

      🙂

  4. עוזי ריעני הגב 05/04/2018 בשעה 07:39

    מומלץ בחום !
    לפני קצת יותר משנה היינו בפעם הראשונה והתאהבנו ❤️

    בכפר, באנשים, בהכנסת האורחים החמה ובאוכל המדהים כמובן !

    מאז אנחנו מחפשים תירוצים בכדי להגיע לצפון ולהתארח שוב בנלצ׳יק.

    • Anton Chili הגב 07/04/2018 בשעה 11:45

      יכול לגמרי להבין אתכם

  5. אורי הגב 18/02/2018 בשעה 22:58

    רשמנו.. נהיה שם.. תודה על המידע

    • Anton Chili הגב 19/02/2018 בשעה 17:47

      בכייף

השארת תגובה

ביטול

אולי יעניין אותך
עברון | קורון פטיסרי, צרפת כאן
ברחבי הארץ

עברון | קורון פטיסרי, צרפת כאן

16/10/2019 11:48

הפתעת השנה עבורי היא פטיסרי עלום המסתתר אי שם במרכזו של קיבוץ עברון הסמוך לנהריה, פעמיים ביקרתי, ללא ספק

חיפה | תלפיות, מסעדת שוק
ברחבי הארץ

חיפה | תלפיות, מסעדת שוק

16/10/2019 06:58

בעיבורו של שוק תלפיות הישן של העיר חיפה, התמקמה לה חמארת שוק המתמחה בדגים שאיכות וטריות חומרי הגלם בה היא

עכו | מסעדת אורי בורי ומלון האפנדי
ברחבי הארץ

עכו | מסעדת אורי בורי ומלון האפנדי

18/08/2019 15:00

החלטנו לצאת לחופשה קולינרית בגליל המערבי, התמקמנו במלון הבוטיק האפנדי שבעכו העתיקה, והתמסרנו לארוחותיו של אורי-בורי. חזרנו עם מסקנות..

הצטרפות ורישום

להרשם לקבלת עדכונים במייל

פרטיותך תישמר בקפידה
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Contact


אודות


שנים של אהבה ותשוקה לעולם הקולינרי מגולמים בבלוג אוכל ייחודי ובלתי תלוי זה, המקבץ מגוון רחב של נישות הנוגעות לכולנו אוהבי האוכל, בארץ ובעולם.
--
כמה מילים אודותי ואודות מדיניות הבלוג..

פייסבוק
‏Anton Chili בלוג אוכל‏
אינסטגרם

hungryparis_com

מחמצת בת עשר שנים מניבה לחמים שאי אפשר לשכוח
בף בורגיניון לחי בשורשים בי בף בורגיניון לחי בשורשים בייקון ויין
שושקה מלאה בכל טוב שושקה מלאה בכל טוב
מאפה פויטה בצל סגול על גבינת סאן מור
שוקט צרפתי בקרם ג'ונדויה שוקט צרפתי בקרם ג'ונדויה
כשאהיה גדול אהיה בף בורגיני כשאהיה גדול אהיה בף בורגיניון
Follow on Instagram
יוטיוב
פוסטים נבחרים
הכל על בישול בוואקום  |  Sous Vide
מושקע

הכל על בישול בוואקום | Sous Vide

Anton Chili
אוכל צרפתי קלאסי במיטבו (אנגלית)
ספרים

אוכל צרפתי קלאסי במיטבו (אנגלית)

Anton Chili
ציוד לאפיית לחם
ציוד

ציוד לאפיית לחם

Anton Chili
“ספר הבישול הטוב בעולם” (אנגלית)
ספרים

“ספר הבישול הטוב בעולם” (אנגלית)

Anton Chili
איטליהאיטלקיאלכוהולבלגיהבריסלבשרגבינהדגיםוואקוםטוסקנהירושליםלחםמישלןסו וידעוףפסטהפריזצרפתקורסתל אביב
  • דף בית
  • אודות
  • מתכונים
  • יצרנים
  • מסעדות
  • דעה
  • קניות
  • טיפים
  • מדיה
  • חו”ל
  • צור קשר
  • מדיניות

להרשם לקבלת עדכונים חודשיים

פרטיותך תישמר בקפידה
פריז | קלאסיקה פריזאית נזופה ועוינת, מרגיז כמה האוכל טעים
epicurious ביוטיוב, פשוט וקל (אנגלית)
שפריץ אפרול | Aperol Spritz
חיפה | יונק, מרומניה באהבה
רומא |  Franchi מעדניית חובה
בוחא בוקובזה | משקה האלים
טוסקנה | הלימונצ’לו הכי לא צפוי שפגשתם
Delectable בוחרת לך יין
מי הזיז את התמימות שלי
נבחרי האוכל שגם מפרסמים אצלנו
פפריקה מעושנת | התבלין שישנה לך את המטבח
טבית צמחוני מדהים | בריאלה
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Contact
Developed by GreenCode.co.il
Design by Multilena.com
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס